Amerikanskansky karaluch: życie w przyrodzie i hodowli

Sierpień 2018

Амерыканскі прусак - казурка, якое было завезена ў Амерыку з тропікаў Афрыкі. У Амерыцы ён з'явіўся ў той перыяд, калі актыўна квітнела марская гандаль. Афрыканскія казуркі падарожнічалі на караблях, а калі іх стала дастаткова шмат, яны абгрунтаваліся на амерыканскім кантыненце. Дарэчы, у Еўропу прусакі таксама былі ў вялікай колькасці завезены на гандлёвых караблях. Досыць хутка трапічнае казурка прыстасавалася да змяніліся кліматычных умоў і адаптавалася да новага асяроддзя. Па сутнасці, афрыканскія казуркі сталі прабацькамі «амерыканцаў».

Знешні выгляд

Амерыканскі прусак адрозніваецца даволі доўгім выцягнутым целам. Дарослыя асобіны дасягаюць памераў 4 - 5 см. У имаго, дарослай казуркі, цела чырванаватага колеру. Нярэдка сустракаюцца рудыя і карычневыя асобіны. У дарослага таракана ёсць зародкі лятальнага апарата. У німф яго няма. З узростам становіцца больш заўважнай сегментацыя цела, асабліва ў галіне брушка. Афрыканскія асобіны трохі цямней і тоўшчы, але даволі падобныя на амерыканскіх. Амерыканскі прусак можа быць цёмнага колеру, але ніколі не бывае цалкам чорны. Яго афарбоўка бліжэй да чырванавата-карычневага. Чорны колер характэрны для іншых відаў.

Адметныя рысы:

  • ротавай апарат абсталяваны хітынавую нарасцям. Таму казурка без працы можа прагрызці тканіна, скуру або кардон.Нярэдка прусакі сілкуюцца тканінай або скурай, калі няма іншых крыніц ежы.
  • Выцягнутае цела. Звычайна, у казурак досыць тоўстае і шырокае брушка. У гэтага віду тулава выцягнутае, сегментацыя добра прыкметная.
  • Яшчэ адна адметная асаблівасць: крылы. Крылы добра бачныя, вялікія, сеткаватыя. У дарослых самцоў крылы выступаюць за брушка. Тым не менш, лётаюць казуркі не вельмі добра. Яны могуць знаходзіцца ў паветры менш за хвіліну, і звычайна выкарыстоўваюць крылы для планавання, а не для паўнавартаснага палёту.
  • На канцы тулава можна назіраць сегментаваць атожылкі, яны называюцца церки. Ёсць і ў самцоў, і ў самак. У самцоў ёсць генітальная пласцінка, якая вельмі падобная на церку, але менш у памерах.
  • Вусікі доўгія, сегментаваць. Гэта асноўны орган дотыку. З дапамогай вусікаў казурка не толькі вызначае шлях да ежы, але і ўлоўлівае гукавыя ваганні і вызначае характар ​​паверхні, па якой паўзе.
  • Вочы размешчаны па баках. Яны вялікага памеру, фасетчатые. Дзякуючы спецыфічнаму будынку і размяшчэнню вачэй, прусак можа бачыць ва ўсіх напрамках.

Цікава, што гэты прусак лічыцца самым хуткім. Падлічана, што за секунду ён можа прабегчы каля 70 см.

Размнажэнне і развіццё

Не менш цікава адбываецца размнажэнне. Прусак здольны размножвацца бясполым чынам, з дапамогай партеногенеза. Калі побач няма самцоў, то ў арганізме самкі спеюць асаблівыя яйкаклеткі, якія могуць развівацца без апладнення. Менавіта дзякуючы гэтай асаблівасці, казурка распаўсюдзілася гэтак шырока. Для таго, каб утварыць цэлую калонію, дастаткова адной жывой самкі.

Размнажэнне адбываецца цэлы год і не прывязана да вызначанага сезону. Чым больш ежы і чым лепш ўмовы навакольнага асяроддзя, тым больш актыўна ідзе працэс размнажэння. Перад спарваннем адбываецца заляцанне. Спачатку самка выпускае ў паветра феромоны, прыўздымаючы крылы. Такім чынам яна прыцягвае самцоў і дае зразумець, што гатовая да размнажэння. Самец, які апынуўся побач, ўлоўлівае феромоны і пачынае шлюбны танец. Ён кружыць вакол самкі, распускае і складае крылы. Затым адбываецца апладненне.

Самка выношвае капсулу з апладненнем яйкамі на працягу 20 - 30 гадзін, а затым закопвае ў зямлю або любы прыдатны субстрат. Ва ўмовах кватэры, самка адкладае яйкі ў зацішнае месца, прымацоўваючы іх да паверхні з дапамогай асабліва глейкага сакрэту.

Арэал рассялення

Амерыканскія прусакі шырока распаўсюджаныя, у першую чаргу, у краінах Паўднёвай і Паўночнай Амерыкі. Таксама гэты выгляд рассяліўся па ўсёй Афрыцы, пацясніўшы свайго прабацькі. Навукоўцы заўважылі, што ў дадзены момант, казуркі актыўна рассяляюцца на тэрыторыі Еўропы. Аднак, у Расіі выгляд не прыжыўся па дзвюх прычынах. Па-першае, буйныя памеры. Ва ўмовах досыць моцных зімовых халадоў, казуркі буйнога памеру гінуць. Па-другое, шматлікае нашчадства, для якога ва ўмовах Цэнтральнай і Паўночнай Расіі не хапае корму. Па гэтай жа прычыне, прусак рэдка з'яўляецца ў кватэрах, дзе складана пракарміць нашчадства. Але калі ён з'явіцца ў доме, дзе дастаткова ежы ў адкрытым доступе, то будзе размнажацца неверагоднымі тэмпамі.

Амерыканскага таракана ва ўмовах гарадскога асяроддзя можна знайсці ў прамысловых будынках з ацяпленнем, у калектарах, у вентыляцыйных шахтах, на заводах па вытворчасці харчовых прадуктаў.З кожным годам гэты від падбіраецца усё бліжэй да чалавека і вучыцца жыць у гарадскім асяроддзі, сілкуючыся харчовымі адыходамі.

Часта гэтых насякомых можна сустрэць на караблях, у самалётах. Яны падарожнічаюць пераважна разам з харчовымі таварамі, упакаваных у кардон.

Асаблівасці жыццядзейнасці

Насякомые селяцца разам, імкнуся стварыць як мага больш шматлікую калонію. У прыродзе колькасць сярэдняй калоніі складае каля 10 000 асобін. Калі тараканы селяцца ў пабудовах, то выбіраюць вялікія, шырокія будынка з добрым ацяпленнем. Спрыяльная тэмпература для хуткага размнажэння знаходзіцца ў межах 20 - 35 ° С. Таксама, прусакі любяць высокую вільготнасць.

Яшчэ адна важная ўмова росквіту: наяўнасць дастатковай колькасці ежы. Сілкуюцца прусакі практычна чым заўгодна. Аддаюць перавагу мясныя прадукты, рыбу, расліны, трава і крупы, камбікорм. Калі адпаведнага корму няма, то могуць есці мыла, тканіны, скуру, паперу. Гэта значыць сілкуюцца любы арганікай.

Для вялікі калоніі прысутнасць ежы прынцыпова важна. Але для невялікіх гнездзішчаў ў кватэрах, на першы план выходзіць вільготнасць і прысутнасць крыніц вады. Калі цалкам ізаляваць прусакоў ад вады, яны гінуць максімум праз тыдзень.

Развядзенне

Аматары насякомых досыць часта разводзяць менавіта амерыканскіх прусакоў. Гэта даволі буйныя, але непатрабавальныя казуркі і цікавы аб'ект для назіранняў. Напрыклад, толькі гэты від даглядае нашчадствам пасля з'яўлення лічынак з яек. У іншых выглядаў падобных паводзін не назіраецца. Не менш цікавы шлюбны танец самца і самкі перад спарваннем. Вонкава прусак выглядае даволі эфектна, што радуе аматараў насякомых.

Гэты выгляд разводзяць і на корм, для яшчарак і земнаводных. Казуркі размнажаюцца вельмі хутка. Адна калонія можа забяспечыць кормам цэлы тэрарыум з яшчаркамі.

Адзінае, чаго варта баяцца аматарам насякомых - гэта алергія. Феромоны, якія выпускае самка падчас шлюбных заляцанняў, лічацца моцнымі алергенамі і могуць нашкодзіць адчувальным людзям.